Henkilökuvaukset -Näin järjestän kuvaukset omalle työpaikalleni

Henkilöstön kuvaukset ovat usein kirosana kuvattavien keskuudessa. Kuulen joka kuvauksissa kuinka inhottavaa on tulla kuvatuksi ja kuinka paljon mieluummin menisi hammaslääkärille. Oma työni alkaa lähes aina näistä lähtökohdista, joten ensimmäinen askel on keventää tunnelmaa. Tähän pyrin aina kuvauksissani. Mukavaan kuvaushetkeen alkujännityksestä huolimatta.

Alle olen kerännyt ohjeita, miten järjestät sujuvan kuvauspäivän henkilöstön kuvaamiseen.

Olimme todella tyytyväisiä kuvaukseen, sillä kukaan meistä ei ole varsinaisesti mikään linssilude vaan ennemmin aina kameraa paossa ja kaikkia varmasti jännitti tuleeko kuvista yhtään mitään. Kaikki taisivatkin olla melko yllättyneitä, kun kuvaus sujui varsin ripeästi ja kuvattavana olo olikin melkoisen luontevaa, kiitos tästä kuuluu rennolle, mukavalle ja asialliselle kuvaajalle! Kuvat olivat todella onnistuneita ja toteuttivat juuri sitä näkemystä mitä me toivoimmekin, vaikka emme sitä ehkä osanneet ennalta edes sanoittaa kauhean hyvin.
— Tiia Turunen, RNAtives
Joskus henkilökuvilla voi myös irroitella ja tuoda esiin persoonaa.

Joskus henkilökuvilla voi myös irroitella ja tuoda esiin persoonaa.

Aika

Kuvaukset kannattaa varata ajoissa. Minulla on usein kalenteri täynnä 2-4 viikkoa eteenpäin. Ole siis ajoissa liikenteessä. Itse kuvausaikaan / henkilö vaikuttaa millaisia kuvia halutaan tehdä. Jos kuvataan rintakuva tasaisen sävyiselle taustalle, niin kuvausaika on n. 5-10min/hlö. Jos kuviin halutaan tuoda hieman työympäristöä mukaan, niin kuvausaika on 10-15min/hlö. Jos tarkoituksena on tehdä persoonallisia potretteja, joissa välittyy kuvattavan persoona ja ammatti, niin aikaa kannattaa varata jo 30-60min/hlö.

Aikataulutus kannattaa tehdä kuvattavan yrityksen päässä. Helpoiten se onnistuu tekemällä esim. taulukko yllä mainittujen aikaikkunoiden puitteissa ja jokainen saa varata sieltä mieleisensä ajan. Kun lista on valmis, niin kuvaaja näkee sen mielellään ennen kuvauksia, niin saadaan varmistus siitä, että aikataulu on järkevä. Määrällisesti isoa henkilöstöä kuvatessa kuvaajakin tarvitsee muutaman tauon päivän aikana.

Kuvauspisteen pystyttäminen ja purkaminen vie aikaa. Riippuen kuvauksista, aikaa on hyvä varata 30-45min pystyttämiseen ja 20-30min purkamiseen.

Kuvaustila

Jos kuvat halutaan tasaiselle taustalle ilman ympäristön näkymistä kuvissa, niin tilan vaatimukset ovat seuraavanlaiset. Huoneen korkeus tulee olla vähintään 2,5m (näin onnistuu kuvat istuen), syvyys vähintään 5m ja leveys 3-4m. Nämä ovat ehdottomat minimimitat. Usein kuvaukset on järjestetty neukkariin, jolloin tuon kokoinen tila on raivattava tyhjäksi ja vapaaksi esteistä. Kuvattavien henkilöiden mukavuuden kannalta tilan tulisi olla rauhallinen. Peilistä on myös hyötyä viime hetken ehostuksiin.

Kuvausten jälkeen

Lähes aina kuvattavat saavat valita oman kuvansa kuvausten aikana. Kuvaan kuvat tietokoneelle ja ruudut on nähtävillä heti. Suosin tätä tapaa, sillä silloin kuvattava henkilö näkee heti millaisia ilmeitä ja asentoja hänellä kuvissa on. Tarvittaessa voidaan ottaa heti lisää uusia kuvia, jos mieleistä kuvaa ei löydy. Nämä kuvat ovat kuitenkin vasta raakakuvia ja valitut kuvat käsitellään valmiiksi (ja kyllä, silmäpussit poistetaan).

Joskus kuvat halutaan valita myöhemmin koevedoksista. Tällöin mahdollisten uusien kuvien ottaminen maksaa extraa, koska kuvien hintaan on aina laskettu mukaan kuvauskaluston kasaaminen, purkaminen, pakkaaminen ja roudaaminen.

Lopuksi

Kuvauspäivän järjestäminen on loppujen lopuksi melko vaivaton prosessi yllä olevilla ohjeilla. Suosittelen harkitsemaan lisäpalveluna meikkiä ja kampausta kuvattaville. Yhteistyöverkostostani löytyy monta hyvää tekijää siihen hommaan. Minulta saa lisää ohjeita järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä ja lähetän myös aina ohjeistuksen kuvattaville jaettavaksi. Tehdään yhdessä mukava kuvauspäivä kaikille!

Previous
Previous

Yrityksen oma kuvapankki

Next
Next

Valokuvaajan työviikko