Näin kuvattiin Kuopion kaupunginorkesteri

Tarkoitus oli ottaa perinteisempi ryhmäkuva upeasta kaupunginorkesteristamme, mutta toisin kävi. Ensimmäisellä tapaamisellamme heitin lähtiessä ehdotuksen “Entäs jos kuvattaisiin orkesteri lämpiössä seurustelemassa” Entäs jos tehtäisiin kuvasta näyttävä kuvaamalla heidät pienissä ryhmissä ja yhdistämällä kuvat jälkikäsittelyssä?”. Tuosta heitosta asiat lähtivät kulkemaan kohti näyttävää ryhmäkuvaa.

Kuvaussuunnittelu

Ennen varsinaisia kuvauksia kävin paikalla vielä kameran kanssa. Katsoimme yhdessä, että miten saisimme kaikki mahtumaan samaan kuvaan, millainen sommittelu kuvaan tehtäisiin ja mitä kaikkea kuvauspaikalla tarvitsee siirrellä pois tieltä. Tässä vaiheessa suurin huolenaiheeni oli, miten saadaan yli 30 ihmistä mahtumaan kuvaan, niin ettei he ole toistensa tiellä. Päätettiin, että soittimia on vain osalla soittajista. Lopullisessa kuvassa soittajat olisivat rennosti keskenään. Osa katsoisi kameraan ja osa seurustelisi keskenään.

Kuvan käyttötarkoitus olisi monipuolinen. Kuva koristaisi kausiohjelman kantta ja hyvin luultavasti se olisi esillä monella muullakin tavalla. Olin tehnyt vastaavia kuvia ennenkin, mutta maksimissaan kymmenen hengen ryhmillä. Yli 30 henkilöä ja muuttujia alkaa olemaan paljon.

Kuvaus

Kuvauspäivänä meillä oli melko tiukka aikataulu. Kameran laitoin tukevasti jalustalle tuntia ennen kuvauksen alkua. Ensimmäinen vaihe olisi saada kaikki henkilöt omille paikoilleen sommittelua varten. Tähän oli varattu aikaa 30 minuuttia. Taisimme luistaa aikataulusta noin viisi minuuttia, kun kuvattavien paikat oli merkattu teipillä lattiaan.

Seuraavaksi otimme kuvattavat kameran eteen pienryhmä kerrallaan. Nyt mukaan otettiin valaisu. Kuvat on valaistu hyvin yksinkertaisella valaisulla. Luonnonvaloa takaa ja kasvojen varjojen täyttö 1-2 salamalla. Jokainen ryhmä viipyi kameran edessä n. 15 minuuttia ja neljän tunnin kuluttua meillä oli kaikki kuvattuna. Saimme kaikki mahtumaan kuvaan juuri ja juuri.

Kuvaus pala palalta

Käsittely

Kuvankäsittelyssä peruskäsittelyn lisäksi kuvan palaset yhdistettiin toisiinsa Photoshopissa. Kun kamera on jalustalla liikkumatta on kuvien yhdistäminen melko suoraviivaista maskaamista. Taustasta otin muutaman erilaisen valotuksen ilman henkilöitä. Näistä ruuduista sain kirkkaimmat kohdat tummennettua ja varjoisat kohdat vaalennettua. Lopuksi kuva sai kevyen sävytyksen jolla se sidottiin kokonaisuudeksi.

Tällä keinolla ryhmäkuvasta saa lähes aina näyttävämmän. Syitä on oikeastaan kaksi. Valaisu on tällä tavalla tasaista jokaisen kuvattavan kohdalla. Iso ryhmä on lähes mahdoton valaista tasaisesti kerralla. Jos valot tulee kameran molemmin puolin ja kaukaa, niin valo on lattea.

Toinen syy on kontrolli. Pieniä ryhmiä/yksittäisiä henkilöitä on paljon helpompi ohjata kuin isoa ryhmää. Näin kuvaaja voi keskittyä kuvattaviin henkilöinä eikä massana ja kuvattavien on myös helpompi keskittyä kuvattavana olemiseen.

Previous
Previous

Näin järjestät onnistuneen kuvauspäivän yrityksellesi

Next
Next

Pienyrittäjän kuvaukset